Ce facem!

Aspecte ale activităţii Subfilialei Mangalia
a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor ”Regina Maria”
         
Preşedintele A.N.C.E. ”Regina Maria”,
profesor Emil-Corneliu Ninu


            Cinstirea eroilor neamului rămâne o obligaţie morală a oricărui român, indiferent că cei care şi-au făcut datoria faţă de ţară au făcut, deseori, parte din tabere rivale de beligeranţi.
          Cum „cultul personalităţii” a anihilat sănătoasa tradiţie a respectului şi omagiului aduse eroilor neamului, sub imperiul unor mari prefaceri politice, a fost nevoie, după Evenimentele din Decembrie 1989, de o reînviere a organizării, la toate nivelurile, a unor asemenea practici, existând, în momentul de faţă două mari instituţii, sub patronajul Ministerului Apărării Naţinale, Organizaţia Naţională „Cultul Eroilor” şi fosta Asociaţie Naţională „Cultul Eroilor”, devenită, anul acesta, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, patronată de generalul maior (rez.), prof. univ. dr. Visarion Neagoe, în urma alegerilor din 21 martie 2013.
În perioada scursă de la înfiinţarea organizaţiei noastre mangaliene (02 iunie 2011), constituită iniţial, din opt membri, principala preocupare a fost cea a măririi nr. de membri, astfel că, la sfârşitul aceluiaşi an, numărul acestora crescuse la 19. Ulterior, aveau să li se adaoge încă trei membri, în momentul de faţă, înregistrându-se 22 de cotizanţi, fie ei tineri, militari, angajaţi civili, pensionari, intelectuali, comercianţi etc., români sau de alte etnii conlocuitoare.
          Dacă, iniţial, întrunirile aveau loc în sediul Cercului Militar, odată cu interdicţia folosirii acestui lăcaş de cultură de către actualul comandant de garnizoană, dl comandor V. Chirilă, în ciuda demersurilor noastre, unele făcute chiar cu ocazia vizitei ex-ministrului Dobriţoiu, în întâlnirea cu cadrele militare şi în rezervă din Mangalia, ce a avut loc în toamna anului 2012, altele adresate fostului edil-şef al oraşului, iată că, în sediul ad-hoc din str. Oituz, nr. 3, acolo unde, cândva (1958-1983), se afla casa unuia dintre cei care au cules pe câmpul de luptă laurii victoriei, totuşi, prin paleta largă de acţiuni derulate pe baza unui program riguros, subfiliala Mangalia a ANCERM a demonstrat că nimeni nu poate sta în calea unor iniţiative variate de omagiere a celor care şi-au dat viaţa pentru păstrarea fiinţei noastre naţionale.
          Vom trece în revistă câteva dintre acestea, cunoscute, desigur, celor mai mulţi dintre localnici, întrucât au fost mediatizate suficient la vremea respectivă, nu neapărat numai prin revista asociaţiei, „Arma Pontică”. Trebuie să precizăm că ele nu ar fi fost posibile fără aportul deosebit al celor care conduc filiala judeţeană Constanţa, în frunte cu dnii col. (r) Remus Macovei, comandor Pavel Oţelea ş.a.
          Pe verticala timpului sau pe orizontala diversităţilor, aceste activităţi au antrenat în permanenţă majoritatea membrilor subfilialei noastre, din rândul cărora trebuie să-i menţionăm pe dnele şi dnii Emilia Dabu-vicepreşedinte, membră a biroului, scriitoare remarcabilă, conducătoarea cenaclului „Solteris”, Liana Naum-directorul Cercului Militar Mangalia, cu o vastă experienţă de organizator, sfătuitor de taină în luarea unor iniţiative, Dumitru Isac-autor al unor monografii despre trecutul oraşului, cercetător asiduu al  arhivelor naţionale, col. (r) Alecu Crudu-preşedintele Filialei Mangalia a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor din România, veteranul nonagenar Gh.-AlexandruRădeanu, care şi-a încântat de atâtea ori auditoriul din şcoli, muzeu, Casă de Cultură cu aminitirile dlui din război şi prizonierat, GeorgeNinu-prezenţă permanentă în miezul evenimentelor derulate în aceşti doi ani, organizator al cercetaşilor şcolari mangalieni, minunatul nucleu de cadre didactice de la Colegiul Economic: Roxana Curcan, Ibolya Negoiţă, Nelida Ismail, Anişoara Teodorescu, Memet R. Memet-atât de săritor în asigurarea deplasărilor din judeţ sau din Bulgaria, Elena-Cristina Sidor-profesoara cu care am descoperit ceva din sufletul poetului-erou Dănilă Brănişteanu din Cotu-Văii ş.a.
          Dintre realizările anului de constituire a subfilialei noastre, se cuvin menţionate:
-         depunerile de coroane de flori la monumentul din Piaţa Republicii, cu ocazia sărbătoririi unor evenimente istorice, prinse în calendar, culminând cu deplasarea de la Turtucaia, înscrisă în amintirea şi inimile noastre, graţie organizării Filialei Constanţa;
-         constituirea primului Cerc al elevilor, „Cultul Eroilor”, la Liceul Teoretic „Callatis”, la clasa a IX-a C (prof.-dirig. G.Bechir), prilej pentru prezentarea unei sesiuni de comunicări ştiinţifice despre „Mangalia în colimatorul Primului Război Mondial”, dar şi pentru înmânarea unor diplome de excelenţă câtorva animatori ai acestui gen de activităţi: muzeografi şi istorici (dl dr. şi director al Muzeului „Callatis”, Sorin Colesniuc), cadre didactice de la şcolile din oraş (Şc. „Sf. Andrei”, Şc. „Gala Galaction”), remarcate în desfăşurarea de activităţi derulate de către elevii-cercetaşi;
-         antrenarea elevilor în organizarea unor activităţi cultural-artistice, menite a sublinia omagierea eroilor (recitări, cântece, participarea la concursuri variate, precum cel iniţiat de Fundaţia „Vasile Pogor”, din Iaşi, unde au fost premiaţi elevi cu picturi tematice („Câmp de luptă”), precum Liţă Iulian (cunoscutul tablou „Înălţarea”) ş.a.
          Din păcate, prinsă în sarabanda orgoliilor politice, Mangalia nu şi-a putut cinsti eroii, în 2012, cu ocazia sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie, făcându-se imediat simţită lipsa participării garnizoanei militare, nesolicitată de către Primărie, în acest sens.
           Anul 2012 a însemnat continuarea unor asemenea activităţi. Iată de ce, coroanele de flori depuse de către elevii unor şcoli, ai căror directori şi-au înţeles adevărata lor menire de educatori şi formatori de sentimente patriotice, au atras privirile admirative ale participanţilor şi chiar aplauzele lor. Semne clare că dragostea de ţară şi de eroii ei nu este percepută ca desuetă, într-un context în care globalizarea poate fi prost înţeleasă!
          Tot acum, s-au întocmit formele pentru construirea unui monument la Darabani, Negru-Vodă, închinat eroilor căzuţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial, înţelegere deosebită găsindu-se la nivelul Primăriei oraşului Negru-Vodă, care şi-a dat acceptul pentru stabilirea unui spaţiu, în faţa şcolii şi a bisericii din localitate. (Urmează partea cea mai grea – cea a găsirii fondurilor necesare acestui demers.) Împreună cu primarul acestei localităţi, dl Nicolin, însoţit de elevi ai liceului din localitate, şi cu reprezentanţii Filialei Constanţa, în luna septembrie, s-a depus o coroană de flori de către membrii asociaţiei noastre, însoţiţi de către elevi ai Colegiului Economic Mangalia, din clasele terminale,  foşti cercetaşi, la celebrul cimitir din Dobrici, unde s-au îngemănat pentru eternitate destinele ostaţilor români, bulgari, turci, germani şi ruşi.
          O altă iniţiativă a vizat păstrarea legăturilor cu copiii şi cadrele didactice din comuna Căpreni, judeţul Gorj, locul de obârşie al „Cetăţeanului de Onoare post-mortem al Mangaliei”, Ninu I. Constantin.Aceştia au fost invitaţi de trei ani consecutiv să beneficieze de găzduirea în apartamentul acestuia, cu ocazia „Zilei Marinei” şi a „Sf. Marii”, pentru a cunoaşte ceva mai mult din frumuseţile ţării, decât le-ar fi putut oferi familiile lor de condiţie socială modestă.
          Cu ocazia sărbătoririi „Zilei Armatei Române”, pe 25 octombrie 2012, în colaborare cu Muzeul de Arheologie „Callatis”, asociaţia noastră a organizat o expoziţie tematică, cuprinzând medalii şi decoraţii de război aparţinând lui Ninu I. Constantin, obiecte şi fotografii ale unor eroi şi veterani din oraş şi împrejurimi (Gh.-Al. Rădeanu, Dănilă Brănişteanu, Hagi I. Arif), o expoziţie de filatelie şi maximafilie, precum şi o expoziţie cu reviste şi publicaţii militare. Marele succes de care s-a bucurat această acţiune s-a explicat şi prin participarea largă a elevilor şi cadrelor didactice.
          Cu debutul anului calendaristic 2013, s-au înregistrat şi mai multe succese în activitatea derulată de către subfiliala ANCERM Mangalia, deschidere la solicitările noastre fiind găsită la nivelul unor instituţii majore, precum Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, în audienţa obţinută la dl inspector-general Răducuexpunându-ne puncte de vedere referitoare la dificultatea reluării unor tradiţii privind cultul eroilor. Ulterior, după cum am putut afla din discuţiile cu câţiva directori ai şcolilor din Mangalia, la recomandarea dlui, dl inspector de specialitatea Istorie a trimis unităţilor şcolare din judeţ o circulară, prin care profesorii ce predau această disciplină erau rugaţi să sprijine mai mult antrenarea elevilor în astfel de acţiuni comemorative.
          Prin organizarea, la iniţiativa dlui preşedinte Remus Macovei, a concursului „Eroul din familia mea”, adresat, deocamdată numai elevilor şi cadrelor didactice din oraş şi împrejurimi, asociaţia noastră a antrenat şi alte forţe în descoperirea celor care s-au jertfit pentru ţară, colaborând, în acest sens cu Primăria, cu Complexul Cultural condus de către dna dr. Tatiana Odobescu,  cu ANVR Mangalia, având ca preşedinte pe dl col. (r) Alecu Crudu, cu preşedintele ANCMRR, dl comador Al. Macavei. Regulamentul riguros, mediatizarea timpurie a acestui eveniment în presa locală şi judeţeană, calitatea lucrărilor elaborate de către elevii gimnaziali şi liceeni, sub îndrumarea unor cadre didactice valoroase, precum şi oferirea unor premii atractive în bani şi într-o excursie, „Pe urmele Eroilor”, la Tecuci şi Mărăşeşti,  sau publicarea compunerilor într-o broşură au asigurat succesul deosebit al acestei activităţi, care, sperăm noi, va continua, la un alt nivel, fiind deschis, în anul următor, de „Ziua Înălţării”, tuturor locuitorilor mangalieni.
          Şi în acest an, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Mangalia, s-a reuşit constituirea unui al doilea cerc al elevilor, „Cultul Eroilor”, la solicitarea unei diriginte sufletiste, dna profesoară de engleză Ionela Mateciuc. Au fost prezenţi, cu această ocazie, dl veteran Gh.-Al. Rădeanu, dl col. (r) Alecu Crudu, care au vorbit elevilor încântaţi de activitate despre eforturile României de a face faţă unor mari încleştări pe viaţă şi pe moarte, în care vremurile vitrege i-au împins pe români. Panoul şi colţul „Cultul Eroilor”, instituite în cabinetul de istorie al şcolii, vor rămâne ca o dovadă a faptului că noi nu i-am uitat pe cei dragi, căzuţi pe câmpurile de luptă.
          Ulterior, alte trei instituţii şcolare şi-au exprimat dorinţa de a înfiinţa cercuri „Cultul Eroilor”. încheind protocoale de parteneriat cu Filiala Constanţa, respectiv Şcoala „Sf. Andrei”, Colegiul Economic şi Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”. Aşa se face că, în urma sprijinului acordat şi de către insp.-şcolar general, dl Răducu, care a punctat, printr-o circulară, la sfârşitul anului şcolar trecut, importanţa reconstituirii unor forme clasice de cultivare a respectului şi recunoştinţei faţă de eroii neamului, numărul cadrelor didactice, al preşcolarilor şi elevilor participanţi la manifestările omagiale şi comemorative înscrise în calendarul anual a rescut extraordinar. De 1 Decembrie 2013, au impresionat asistenţa copiii de grădiniţă cu buchete de flori, precum şi numeroasele coroane depuse de cître conducerile instituţiilor şcolare din municipiu.
          Toamna lui 2013 a însemnat şi onorarea unor promisiuni făcute în anul trecut de a revedea Dobriciul, locul din Bulgaria unde s-au desfăşurat lupte grele în septembrie 1916., între trupele române, cele ruseşti şi cele ale Puterilor Centrale (Bulgaria, Germania, Turcia) La iniţiativa noastră, membrii subfilialei Mangalia, împreună cu reprezentanţii Primăriei şi cei câţiiva invitaţi ai unor   organizaţii locale (Asociaţia Veteranilor de Război, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere) sau ai mass-mediei (postul „Mangalia Tv” şi responsabilii organului de presă al Primăriei) au ascultat documentatele explicaţii ale preşedintelui Filialei Constanţa a ANCERM, dl col. (r) Remus Macovei, despre istoricul înfiinţării cimitirului în care şi-au aflat odihna veşnică eroii Primei Conflagraţii Mondiale, asistând la slujba de pomenire şi depunând  cuvenitele coroane de flori.
Ulterior, s-au derulat alte şi alte asemenea acţiuni, cum au fost cele închinate actului alipirii Dobrogei la patria-mamă (14 Noiembrie), Marii Uniri din 1 Decembrie, Zilei Revoluţionarilor (22 Decembrie). Cu această ultimă ocazie, membri ai subfilialei noastre au putu depune o coroană de flori şi la mormintele eroilor-martiri D. Stan şi V. Şercăianu, aflate în unitatea militară din vecinătatea podului ce păstrează (încă!) urmele de gloanţe din noaptea  de 22 decembrie 1989.
          Cum s-a stabilit la şedinţa de analiză şi dare de seamă, câteva obiective de perspectivă stau în atenţia noastră: -obţinerea statutului de personalitate juridică, cu cont distinct, pentru a putea, astfel, finaliza proiectul reconstruirii „Monumentului Eroilor Dobrogeni” (construit în 1927 şi dispărut 25 de ani mai târziu, în perioada „obsedantului deceniu”); -publicarea, cu sprijinul anunţat al Primăriei al unui volum cu inteviuri şi datre despre eroii Mangaliei; -reluarea, la scară amplă, în 2014, cu posiiblitatea participării tuturor localnicilor, a concursului „Eroul din familia mea”, cu ocazia Zilei Înălţării.
           Un aspect important al activităţii Subfilialei „Cultul Eroilor” Mangalia este şi cel al colaborării la revista judeţeană, „Arma Pontică”. În acest sens, s-a reuşit antrenarea unui număr tot mai mare de mangalieni, militari în rezervă sau retragere, civili (cadre didactice), pensionari, de a-şi publica materialele întocmite (articole, creaţii artistice etc.). Astfel, au publicat în paginile revistei  sau au trimis redacţiei lucrări ştiinţifice ori artistice, pentru numerele următoare, ca viitori colaboratori, Emilia Dabu, profesori de la Şc. Nr. 1 (dna profesoară Sanda Pădureanu), de la „Sf. Andrei” şi Colegiul Economic (soţii Sandu Roxana şi Mihai, profesori cu doctoratul luat în domeniul Istoriei), preşedinţii ANVR şi ANCMRR, dl col. (r) Alecu Crudu şi, respectiv, dl comandor Al. Macavei, dl dr. Sorin Colesniuc, muzeograf, coodonator al Muzeului „Callatis”.
                    În ciuda unor impedimente,  membrii Subfilialei ANCERM sunt decişi să continue activitatea lor, merituoasă până acum şi încununată cu o mulţime de rezultate deosebite, pe linia impunerii,  într-o măsură tot mai mare la nivelul localităţii şi nu numai, ca o organizaţie apolitică ce urmăreşte păstrarea şi cultivarea, în continuare, a tradiţiilor neamului privind respectul şi recunoşttinţa pentru cei care au făcut dovada supremului sacrificiu, când ţara le-a cerut-o.
În acest sens, o mărturie clară a prestigiului de care se bucură membrii asociaţiei noastre şi ca un semn de preţuire a activităţii lor este DIPLOMA DE EXCELENŢĂ, oferită de către ACMRR Mangalia, cu ocazia sărbătoririi, pe 31 mai a.c., a „Zilei Rezervistului Militar”, la care am fost invitaţi să participăm!

31 ianuarie 2014                                                                 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu